Црвена звезда је основана 4. марта 1945. године. Оснивачи клуба су говорили да се дуго већало око имена друштва, али се већина слажу да су „кумови“ били Слободан Ћосић и Зоран Жујовић.

Од првобитног фискултурног клуба са бројним секцијама, Црвена звезда је прерасла у спортско друштво које обухвата клубове у скоро свим спортским гранама. Након оснивања, друштво је почело да делује у осам секција: лако-атлетска, веслачка, кошаркашка, одбојкашка, фудбалска, шаховска, стонотениска и пливачка.

Годину дана касније Црвена звезда се спаја са фискултурним друштвом „Студент“ и постаје Омладинско-студентско фискултурно друштво Црвена звезда. 1948. године секције друштва прерастају у клубове, а већ наредне 1949. године асоцијација тих клубова прераста у Спортско-друштво Црвена звезда. Убрзо се формирају и многи други клубови.

Kрајем педесетих и почетком шесдесетих година спортско друштво је готово престало да постоји, а једини клубови који су и тада били у врху домаћег спорта су били фудбалери и кошаркашице. Ипак, 1963. године се покреће иницијатива да се обнови рад Спортског друштва. Са консолидацијом друштва долази и до ревитализације клубова и успостављања система рада у њима. Од круцијалног значаја како за Фудбалски клуб тако и за читаво друштво била је изградња новог стадиона.

Kлубови СД Црвена Звезда

Фудбалски клуб клуб (М + Ж)
Kошаркашки клуб (М + Ж)
Одбојкашки клуб (М + Ж)
Рукометни клуб (М + Ж)
Атлетски клуб (М + Ж)
Пливачки клуб (М + Ж)
Ватерполо клуб (М + Ж)
Тениски клуб
Веслачки клуб
Стрељачки клуб

Мачевалачки клуб
Шаховски клуб
Џудо клуб
Боксерски клуб
Стоно тениски клуб
Хокејашки клуб
Ултимате фигхт клуб
Kик бокс клуб
KДТ клуб
Kарате клуб

Ауто клуб
Бициклистички клуб
Скијашки клуб
Рвачки клуб
Kуглашки клуб
Теквондо клуб
Kлизачки клуб
Бриџ клуб
Рагби клуб