Освајач бронзане медаље за Србију на овогодишњим Олимпијским играма у Токију  и наш стипендиста рвач Зураб Датунашвили посетио је данас просторије Спортске академије ради консултација у вези предстојећег испитног рока. Представници Спортске академије искористили су ову прилику да и уживо честитају њему и његовом тренеру и нашем предавачу, Др Милораду Докманцу, освојену бронзану медаљу на Олипијским играма за Србију.

Зураб је рођен у Тбилисију 18. јуна 1991. године и грузијски и српски рвач грчко-римским стилом. Студент је друге године наше академије.

Репрезентативац је Србије у рвању, а пре је наступао за национални тим Грузије. Учествовао је три пута на олимпијским играма (2012, 2016 и 2020. године) као и на четири европска првенства (2013, 2016, 2017. и 2021. године).

Укупно је у каријери освојио шест медаља. Као репрезентативац Грузије, два пута је био првак Европе (2016. и 2017. године), док је 2013. године био трећепласирани. Наступајући за национални тим Србије, освојио је бронзу на Појединачном светском првенству у Београду 2020. и злато на Европском првенству у Варшави 2021. године. Највећи успех је остварио на Олимпијским играма у Токију 2020, када је освојио бронзану медаљу за Србију у рвању грчко-римским стилом до 87 килограма.

Датунашвили је представљао Грузију на Олимпијским играма 2012. у Лондону, а такмичио се у категорији до 74 килограма. Поразио је Кима Ђин-хјеока из Јужне Кореје и Бена Провизора из САД у прелиминарном делу пре но што је изгубио у четвртфиналу од Емина Ахмадова из Азербејџана са 1 : 3.

Освајач је сребрне медаље на Европском првенству 2013, које се одржало у његовом родном Тбилисију. Изгубио је против Руса Романа Власова, који је годину дана раније освојио олимпијско злато.[6]

На Светском првенству 2014. године, које се одржало у Ташкенту, главном граду Узбекистана, у борби за бронзану медаљу у категорији до 75 килограма, био је поражен од Азербејџанца Елвина Мурсалиева.

На Олимпијским играма 2016. у Рио де Жанеиру, испао је већ у првом кругу од Досжана Картикова, репрезентативца Казахстана.

Због указивања на неправилности у раду и корупцију унутар Рвачког савеза Грузије дошао је у сукоб са председником националне федерације. За време одржавања државног првенства у рвању, јануара 2019. године, Датунашвили је физички нападнут од стране председника Рвачке федерације Грузије. Од почетка Европског првенства 2020. у Риму, Датунашвили наступа за сениорски тим Србије.

Године 2020. успео је да освоји бронзану медаљу у категорији до 87 килограма на Појединачном светском првенству које је одржано у Београду. Ове године је успео да по први пут освоји европску златну медаљу под заставом Србије и то на Европском првенству у Пољској; у категорији до 87 килограма, Датунашвили је у финалу победио Белоруса Кирила Маскевича са 5 : 1.

Ове године је остварио и највећи успех у каријери; на Олимпијским играма у Токију освојио је бронзану медаљу за Србију у рвању грчко-римским стилом до 87 килограма. У репасажу је прво победио Бахира Сид Азара из Алжира, а потом за бронзу победио Ивана Хуклека из Хрватске са резултатом 6 : 1.