17.10.2021

Долазак Иранске делегације у Београд

Након четрдесет пет дана од боравка представника Спортске Академије у Ирану уследила је прва узвратна посета образовно-спортске делегације Ирана, Београду. Након потписаних протокола и меморандума о сарадњи уследили су даљи,конкретни, разговори око започињања спортске и образовне сарадње Србије и Ирана овај пут у Београду. У дефинисању зацртаних циљева и задатака велику помоћ и подршку дале су државне институције обе земље као и амбасаде у Техерану и Београду чиме је ова сарадња добила међудржавни значај. Посебно истичемо активно учешће нашег Министарства иностраних послова и Министарства просвете, науке и технолошког развоја и при том им упућујемо велику захвалност.

Делегацију Ирана предводио је Проф. др Мохамад Поуркијани испред националних спортских савеза Ирана и Универзитетског спортског савеза Ирана и Проф.др Мухамад Реза Толои, ректор Универзитета Шомал са сарадницима.

18.10.2021

Први радни дан

-Радна посета започела је одласком у елитни студио за кондиционирање и здрав живот „Профеx“ који води Проф. др Душко Илић. Поред презентације дијагностичких и спортских програма договорена је даља сарадња и њени модалитети.

-Председник Олимпијског комитета Србије, Божидар Маљковић са сарадницима примио је делегацију Ирана и Спортске академије и упознао се са досадашњим активностима. Изражена је подршка и спремност ОKС за активно учешће у даљој реализацији. Том приликом је потврђена посета Председника ОKС Ирану, њеном Олимпијском Kомитету, спортским и образовним институцијама.

-Председник Kајакашког савеза Србије, Мирко Нишавић са сарадницима примио је делегацију Ирана и Спортске академије. Изражена је потреба са сарадњом и договорени су даљи кораци око повезивања нашег и иранског кајакашког савеза.

-Председник Одбојкашког савеза Србије и бивши селектор одбојкашке селекције Ирана, Зоран Гајић, био је домаћин представницима Иранске делегације и представницима Спортске Академије. У врло емотивном говору представници Иранске делегације су се захвалили Зорану Гајићу и нашим тренерима на развоју Иранске одбојке. Договорени су пројекти даље сарадње где ће се у први план ставити развој женске одбојке у Ирану.

-Први радни дан завршен је вечером коју је у Иранској амбасади, у знак започињања успешне спортско-образовне сарадње, организовао Амбасадор Рашид Хасанпур са сарадницима.

 

19.10.2021

Други радни дан

-Други дан започео је посетом нашем најтрофејнијем Ватерполо клубу „Партизан“. Делегацију Ирана и Спортске академије примио је директор Никола Kуљача. Делегација Ирана је изразила потребу за стручном сарадњом коју је директор ВK Партизан прихватио.

-Потом је уследио заједнички састанак представника Универзитета Шомал и менаџмента и професора Спортске Академије. Дефинисани су правци сарадње у комплетном образовању кадрова за потребе Иранског спорта по узору на наша национална образовно-спортска искуства а које би заједнички реализовали стручњаци обе институције. Посебно су представници Ирана изразили потребу за стручном помоћи у области селекције спортиста, идентификацији талената и вођењу талентованих спортиста ка остварењу врхунских спортских резултата.

-Други радни дан окончан је посетом трофејном теквондо клубу „Галеб“ и још трофејнијем тренеру Драгану Јовићу. У новом простору ТK Галеб наш домаћин је представнике Ирана и Спортске академије упознао са најважнијим детаљима из трофејне историје као и о плановима за ОИ 2024 у Паризу.

 

20.10.2021

Трећи радни дан

-Посетом Ватрполо савезу Србије започет је трећи дан боравка делегације Ирана, Београду. Председник ВСС Виктор Јеленић приредио је пријем за делегације Ирана и Спортске академије и изразио спремност на сарадњу.

-Најзначајнији састанак одржан је у Министарству просвете,науке и технолошког развоја. Делегације Ирана и Спортске академије примио је Помоћник Министра за међународну сарадњу Проф.др Александар Јовић и Помоћник Министра за високо образовање Проф.др Бојан Тубић. Дата је пуна подршка започетој образовној сарадњи Ирана и Србије и помоћ у реализацији.
Посебно је похваљена иницијатива Спортске Академије за излазак на међународно образовно тржиште и обећана је пуна подршка и помоћ у реализацији.

-Почасни председник ФK „Партизан“ Иван Ћурковић био је домаћин састанка са представницима спортско-образовне делегације Ирана и делегацији Спортске Академије. Иранска делегација је пренела жељу фудбалског клуба Зоб Ахан из Техерана за сарадњу која је прихваћена. Уприличена је посета СЦ ФK Телеоптик где су се представници Ирана упознали са технологијом рада, техничким и стручним капацитетима ФK Партизан.

 

21.10.2021

Одлазак делегације Ирана

Делегација Ирана је напустила Београд изузетно задоволојна организацијом и садржајним састанцима са најважнијим спортским институцијама. Договорени су наредни кораци који ће уз помоћ и подршку државних институција Србије и Ирана започети своју реализацију. Прва акција ће се реализовати у наредних месец дана када ће у Техерану бити отворена канцеларија Спортске Академије која ће синхронизовати све спортско-образовне активности.